Reisebrev: Viktige møter i Stockholm om Nordisk samarbeid

I forrige uke deltok Norsk Kjernekraft på to ulike seminarer i Stockholm knyttet til nordisk samarbeid innen beredskap og respons mot atomhendelser, inklusive om regelverksendringer som trengs når Finland og Sverige nå skal bygge ny kjernekraft, og Norge og Danmark vurderer det samme. 

Seminarene var i regi av Nordic Nuclear Safety Research (www.nks.org) som er et samarbeid mellom alle de Nordiske strålevern- og atomsikkerhetsmyndighetene, de nordiske kjernekraftprodusentene, og de nordiske universitets- og forskningsmiljøene innen nukleære fag.

Det første seminaret var over to dager spekket med faglige presentasjoner (derav flere fra den norske myndigheten Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, DSA), mens det andre seminaret var over en dag ved Vattenfalls hovedkontor der fokus var å konkretisere samarbeidet i form av mulige fremtidige kunnskapsprosjekter.

Fra oss deltok Øyvind Aas-Hansen, som også presenterte en poster (se bilde) med oppdatert oversikt over Norsk Kjernekrafts status og planer for å bygge en flåte av SMR-kjernekraftverk i Norge. Det var tre faglig interessante dager med dagsaktuelle ekspert-foredrag innen relevante temaer, og en god anledning for å diskutere samarbeid for fremtidig ny kjernekraft i Norge og i Norden. 

For oss var det spesielt interessant å høre om arbeidet som gjøres i Finland og Sverige for å legge til rette for ny kjernekraft, inklusive kjernekraftverk bestående av små modulære reaktorer (SMR). Strålevern- og atomsikkerhetsmyndighetene i Sverige og Finland samarbeider tett om dette, og er i full gang med å oppdatere deres regelverk der SMR-kjernekraftverk, på grunn av langt bedre sikkerhet, nå planlegges lokalisert også i direkte tilknytning til annen industri og til og med i urbane strøk. 

Det var da ekstra gledelig å høre at strålevern- og atomsikkerhetsmyndighetene i Norden lanserer en felles samarbeidsstrategi for å styrke samarbeidet på tvers av landegrensene, og der vår egen myndighet (DSA) i deres nettnyhet om saken fremhever nettopp vurderingene av ny kjernekraft også i Norge som et viktig argument for å forsterke det nordiske samarbeid innen temaet 😊 😊.

Vi fikk også mer inngående samtaler om de foreslåtte finske lovverksendringene med generaldirektøren for den finske atomsikkerhetsmyndigheten, STUK. Han kunne fortelle at de Finske endringene gjør regelverket langt bedre tilpasset ny kjernekraft og SMR, og er godt tilpasset Norsk Kjernekrafts forretningsmodell der et privat selskap skal bygge en flåte av SMR organisert i underselskaper. 

Han mente også at det nye finske regelverket minner kanskje mest om det britiske, noe som lover godt for Norge som også har et regelverk som i stor grad er likt som det de har i Storbritannia. Nå krysser vi derfor fingrene, og håper at DSA som del av den nye strategien samarbeider spesielt godt med STUK for å se hvilke grep som bør gjøres i norsk sammenheng!

Det var også et alvorstungt bakteppe over seminaret, blant annet med et sterkt foredrag fra en av visedirektørene i det Ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten, SNRIU. I Ukraina har fossilekraftverk, nett og transformatorstasjoner blitt rammet svært hardt, men også kjernekraftverk er rammet. I mars 2022 angrep og okkuperte russiske styrker Zaporizjzja kjernekraftverk, og dette kjernekraftverket er fortsatt under russisk okkupasjon. Og i februar i år eksploderte en drone mot taket av sarkofagen i Tsjernobyl som ledet til en omfattende brann i takkonstruksjonene.

På den siste dagen var det workshop hos Vattenfall der nordisk industri, forskningsmiljøer og enkelte myndighetsrepresentanter deltok. Det var gledelig å se at også Institutt for energiteknikk (IFE), Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) og Nansensenteret (NERSC) var representert fra Norge, og sammen diskuterte og konkretiserte vi mulige fremtidige nordiske prosjektideer.

Fra vår side spilte vi inn et initiativ vi har sammen med NORD Universitet, Lappeenranta-Lahti University of Technology (LUT, Finland), den danske atomberedskapsmyndigheten (DEMA) og det svenske SMR kjernekraftselskapet Kärnfull Next. Det går ut på å etablere en «Nordisk SMR-allianse» under NKS, som en arena for nordisk kunnskapsdeling mellom myndigheter, forskning og industri. Forslaget fikk god oppslutning, og vi har håp om at prosjektet kan få finansiering og realiseres fra og med januar 2026. 

Alt i alt var det tre verdifulle og lærerike dager i Stockholm. Og som toppen av kransekaka fikk Øyvind tak i en av de siste ledige billettene til kvartfinalen i ishockey -VM for herrer,mellom Sverige og Tsjekkia i Globen på torsdagskvelden. Der ble det storseier til Sverige og en fantastisk stemning i ishallen. Nå håper vi å få bygget kjernekraftverk i Norge, og at det også kan få fart på byggingen av ishaller i flere byer, bygder og bydeler i Norge. Overskuddsvarmen fra kjernekraftverk kan jo ikke bare brukes til fjernvarme, matproduksjoneller badeanlegg, den kan også brukes til å produsere kulde til ishaller!

Det var god stemning under kvartfinalen i ishockey-VM i Globen, der Sverige slo Tsjekkia hele 5 – 2.
Den svenske regjeringens spesialoppnevnte kjernekraftkoordinator, Carl Berglöf, presenterte Sveriges planer for ny kjernekraft.
Visedirektør Andrii Goroshansky i den Ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten (SNRIU) fortalte om atomsikkerheten i Ukraina og erfaringene med fullskala krig.
Posteren som vi presenterte på NKS-seminaret «Nordic Nuclear Collaboration: Adapting To New Realities» 21 – 22 mai 2025, som også inkluderte et oversiktskart.
Oversiktskart fra posteren
Generaldirektør Petteri Tiippana i den finske strålevern- og atomsikkerhetsmyndigheten (STUK) presenterte det foreslåtte nye lovverket i Finland som er spesielt tilpasset ny kjernekraft også fra små modulære reaktorer (SMR).
NKS-workshopen hos Vattenfall samlet representanter fra nordisk kjernekraftindustri, forskningsmiljøer og enkelte myndighetsrepresentanter for å diskutere mulige fremtidige prosjektsamarbeider.