Pressemelding

STARTER PROSESSEN FOR Å KOBLE NORGES FØRSTE KJERNEKRAFTVERK TIL NETTET

Norsk Kjernekraft har sendt formelle henvendelser til Statnett for å starte prosessen med å utrede nettilknytning for tre kjernekraftverk som er foreslått plassert i Halden, Øygarden og på kommunegrensen mellom Aure og Heim.

Det første steget i prosessen omfatter veiledning før eventuell videre utredning, planlegging og utbygging av nettinfrastrukturen som trengs for å koble kjernekraftverkene til kraftnettet.

Styreleder Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft uttaler: 

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet vårt med å levere stabil og miljøvennlig strøm og varme til norsk industri. Over hele landet opplever næringslivet at de ikke får strømmen de trenger til nyetableringer eller klimatiltak, fordi det ikke er nok kapasitet i kraftnettet når det er vindstille. Kjernekraft kan være en del av løsningen på dette. 

Samtidig fortsetter selskapet å utrede mulighetene for å bygge kjernekraftverk uten tilknytning til kraftnettet, og heller levere strømmen direkte til industrielle kunder som oljeplattformer og datasentre, såkalt «off-grid». Hesthammer uttaler:

– Ved å gå off-grid vil vi vi spare på utbyggingskostnader og nettleie, samtidig som oljeplattformer, datasentre og annen industri kan få strømmen de trenger uten at det driver opp kostnadene for alle andre forbrukere. Men før vi kan ta en beslutning om dette, må vi gå i dialog med nettselskapene for å få alle fakta på bordet, og det er denne jobben vi har startet på nå.

Kraftverkene i Øygarden og på grensen mellom Aure og Heim er strategisk plassert i nærheten av olje- og gassinstallasjoner som behøver store mengder strøm for å kunne elektrifiseres. Dette gjelder olje- og gassfeltene Troll, Oseberg og Haltenbanken, samt landanleggene Kollsnes og Tjeldbergodden. Kraftverket i Halden ligger midt mellom Oslo og Gøteborg, hvor det er et stort behov for datasentre for kunstig intelligens og andre formål.

Norsk Kjernekraft har også sendt en henvendelse til det regionale nettselskapet i Øst-Finnmark, Barents Nett, i forbindelse med et kjernekraftverk i Vardø. De regionale kraftselskapene har ansvaret for å håndtere forespørsler om tilknytning av kraftverk på opptil 300 megawatt (MW), mens Statnett håndterer kraftverk som er større enn dette. På grunn av begrenset nettkapasitet i Øst-Finnmark, vurderer Norsk Kjernekraft å bygge et kjernekraftverk med en kapasitet på mindre enn 300 megawatt i Vardø.

En reaktorleverandør som kan være aktuell i denne sammenheng, er det svenske selskapet Blykalla. De utvikler en avansert reaktorteknologi som bruker smeltet bly som kjølemiddel i stedet for vann. Norsk Kjernekraft og Blykalla har nylig inngått en avtale om å samarbeide om å undersøke mulighetene for å bruke Blykallas teknologi i arktiske strøk. 

Et slik kjernekraftverk i Vardø kan bidra til å elektrifisere oljebransjen, gruvedrift og annen industri, samt legge til rette for ny næringsutvikling i en del av landet som er sikkerhetspolitisk viktig, men som sliter med fraflytting og utfordringer med næringsutvikling. 

Hesthammer sier:

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det stadig viktigere å hevde norsk suverenitet i Nordområdene og å samarbeide med våre naboland. Prosjektet vårt i Finnmark gir oss muligheten til å gjøre begge disse tingene, samtidig som vi kan bidra til å redusere klimagassutslipp. Det er et kinderegg som vi håper at regjeringen og Stortinget vil stille seg bak etter valget til høsten.

Bilde: olaser, iStock