Trondheimsleia Kjernekraft AS etablert
for kjernekraftverk i Heim og Aure kommuner
Den 23. april 2025 ble Trondheimsleia Kjernekraft AS stiftet med mål om å bygge ut opptil 1 500 MW kjernekraft i Aure og Heim kommuner. Dersom prosjektet realiseres i sin helhet, vil det tilsvare nesten 10 prosent av all norsk kraftproduksjon og all utbygget vindkraft i Norge per i dag. Byggefasen vil føre til betydelig sysselsetting både lokalt og i norsk leverandørindustri. Anlegget vil direkte kunne sysselsette flere hundre arbeidere under drift og indirekte bidra med enda flere arbeidsplasser.
Selskapet er stiftet i partnerskap mellom de kommende vertskommunene, det lokaleenergiselskapet NEAS og Norsk Kjernekraft AS, som i 2023 påbegynte planprosessen for anlegget. Etter dette initiativet har norske myndigheter igangsatt prosessen mot et utredningsprogram for anlegget.
«Med stiftelsen av selskapet, posisjonerer vi nå regionen vår godt for å realisere våre ambisjoner om kutt i klimagassutslipp, samtidig som vi bevarer vår natur», sier ordførerne Marit Liabø Sandvik (AP) og Henning Torset (H) i en felles uttalelse. «Disse målene må ivaretas uten at det går på bekostning av lokale arbeidsplasser. Kjernekraft kan imøtekomme den stadig økende kraftetterpørselen og samtidig oppfylle alle de andre målene, og ble derfor vurdert som et godt alternativ. Mottakelsen blant lokalbefolkningen har hittil vært god, og vi vil arbeide for at dette fortsetter».
Om alt går etter planen, vil utredninger kunne påbegynnes allerede i år.
«Dialogen med innbyggere, næringsliv og politikere i Heim og Aure kommuner har vært svært konstruktiv og god. Kommunene var tidlig ute med igangsetting av prosessen for kjernekraft, blant annet med melding om utredningsprogram til Energidepartementet, og ligger dermed svært godt an til å kunne være blant de første anleggene i Norge», sier administrerende direktør i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer. «Ved at kommunene nå også går inn på eiersiden, sikres transparens og offentlig eierskap av anlegget. Anlegget vil kunne ha levetid på opp mot hundre år, så dette er verdiskaping i et generasjonsperspektiv. Barnebarn til barn som i dag fødes, vil faktisk kunne ha sine arbeidsplasser på anlegget.»
Administrerende direktør i NEAS, Knut Hansen, fremhever behovet for regional vekst. «Møre og Romsdal er en region med kraftkrevende industri, og ny produksjon av kraft i regionen har lenge vært den viktigste utfordringen for å muliggjøre videre vekst. Med dette anlegget, vil alle nye behov kunne møtes i lang tid fremover og bedrifter vil kunne se mulighetene for utvikling og kutt i klimagassutslipp.»
Vi ser alle frem til det fortsatte samarbeidet og å kunne sørge for at regionen posisjonerer seg som Norges forbilde for bærekraftig utvikling.
